Spirituele vrouwen week 13 t/m 19 mei 2017 in Frankrijk  wij jij ik                       

w 

Vier Elementen


De 4 Elementen komen gedurende de hele week terug. Zowel in het ochtendprogramma als ook in de workshops. Door de elementen aarde, lucht en water worden we omringd, het vuur wordt aangemaakt, bij dit vuur gaan we zingen, dansen en een glaasje wijn drinken.


 De elementen vervullen de basisbehoeften van ieder levend wezen: in de aarde groeit veel van ons voedsel, we kunnen maar enkele minuten zonder lucht, we warmen ons aan vuur en vuur geeft ons licht en zonder water zouden we uitdrogen. De elementen zijn afhankelijk van elkaar: zo heeft vuur lucht nodig om te branden maar kan weer gedoofd worden door water en aarde.

De elementen - windrichtingen en kleur

De elementen corresponderen weer met de vier windrichtingen Noord, Oost, Zuid en West, de kleuren groen, geel, rood en blauw. Ze zijn onder te verdelen in vrouwelijk (Yin: water en aarde) en mannelijk (Yang: lucht en vuur). Daarnaast vallen ook de sterrenbeelden onder een bepaald element.

We zijn in ons element als we alle elementen in onszelf de ruimte geven. Dus wanneer we zowel aarde, water, vuur, lucht en ether een rechtmatige plek geven in ons leven.


Aarde

Ons fysieke Ik. Aarde is de bodem waarop we lopen, de rotsen waarop we klimmen. Aarde vertegenwoordigt het vrouwelijke aspect, hiertoe behoort de winter en de nacht, de duisternis, staat voor de laatste levensfase en staat voor ouderdom, dood, maar ook voor wedergeboorte en vruchtbaarheid. Staat voor orde, wet, politiek en ook voor ons lichaam en onze instelling, m.a.w. hoe we met onze voeten op de grond staan (hoe ben je ge-aard). De kleur voor aarde is bruin of groen en zij behoort de windrichting Noord toe. Op het altaar wordt de aarde vertegenwoordigd door zout, maar soms ook gewoon door wat aarde of stenen. Het is maar net wat jou trekt

Mensen met veel aarde-kenmerken zijn harmonieus, rustig en betrouwbaar en houden van veiligheid en zekerheid maar zijn ook zeer degelijk, verantwoord en voorspelbaar. Daarnaast zijn ze erg  serieus, nuchter  en moet alles praktisch, concreet en tastbaar zijn.

Bijbehorende sterrenbeelden zijn: Stier, Maagd en Steenbok.

         

Lucht

Gedachten. Zonder lucht kunnen we niet leven. Het element lucht vertegenwoordigt het mannelijke aspect en staat voor het leven, logica, geest, communicatie, leren en veel meer. Gedachten, geest, communicatie kan heel ver gaan. Alsof gedragen door de wind. De kleur van het element is geel en de windrichting Oost. Op het altaar vertegenwoordig je lucht met wierook en als dat vanwege de lucht niet kan met veertjes.

In het Oosten komt de zon op en hierbij hoort de ochtend en de lente, de kindertijd en de jeugd. Lucht is mannelijk. Lucht helpt je bij het oordelen. Het geeft je het vermogen om serieuze beslissingen te nemen door kennis te verzamelen en verbanden te leggen. Het is ook toe te passen bij een creatief proces.

Lucht staat voor het denken, het intellect, de logica, de geest, psychische vaardigheden maar ook voor communicatie. Het betreft reizen en vrijheid maar ook het vergaren van kennis, leerprocessen en examens.

Lucht helpt bij het terug vinden van verloren voorwerpen en bij het verwerken van teleurstellingen.

Luchtmensen denken eerst voordat ze iets doen. Ze pakken dingen planmatig, systematisch en gestructureerd aan. Mensen met veel lucht houden van orde, duidelijkheid, theorie en overzicht. Ze zijn rationeel, nuchter, zakelijk, communicatief, grondig, effectief, efficiënt en doelgericht. 

Bijbehorende sterrenbeelden zijn: Waterman, Tweelingen en Weegschaal.

        

Vuur

Passie. Vuur is warm, geeft licht. Het vertegenwoordigt het mannelijke aspect en staat voor ambitie, succes, inspiratie, vruchtbaarheid en kracht. De passie en inspiratie van het vuur ervaar je zeker als je creëert. Of je nu schrijft, schildert, dicht..als je door het vuur der passie wordt bevangen, herken je het zeker. De kleur van dit element is rood en het behoort de windrichting Zuid toe. Vuur kan niet anders dan op je altaar staan in de vorm van vuur, dus een kaars.

Maar vuur kan ook heet zijn en dan kan je je verbranden. Vuur transformeert en creëert energie door het ene materie in andere materie te veranderen (zoals as en lava).
Vuur is de actieve kracht die door elk levend wezen stroomt en heeft de drang om dingen in gang te zetten.

De zon staat in het Zuiden op het hoogst en hoort dan ook bij de middag en de zomer. Vuur vertegenwoordigd de levensfase van de pubertijd en de adolescentie. Vuur kan helen maar ook vernietigen (bijv. slechte gewoontes). Het helpt bij dagelijkse aangelegenheden die met energie, hartstocht en vol overtuiging gedaan kunnen worden. Je kan vuur gebruiken bij het ontwikkelen van visie maar ook bij avontuur en uitdaging. Vuur laat zien waar je ambities naartoe gaan, waar je passie ligt maar ook je kracht en je valkuilen. Vuur gaat over groei, verlangen en idealisme.

Vuur is het element van de wil, het doorzettingsvermogen, de levenskracht, daadkracht en actie.  Deze actie wordt vooral gestuurd door emoties en niet zozeer door berekening of overzicht. Eerst doen, dan denken. Vuur staat verder nog voor macht, seksualiteit, autoriteit en verandering.

Mensen met veel vuur hebben een passievol bestaan, ze zijn erg spontaan en optimistisch ingesteld. Daarnaast zijn ze erg ondernemend en zitten boordevol met energie. Ze zijn ambitieus, competitief en dynamisch. Ze houden van avontuur, afwisseling en verandering. Ze hebben veel zelfvertrouwen en zijn niet bang en nemen dan ook graag risico’s. Ze zijn vernieuwend en hebben veel nieuwe ideeën.  Ze kunnen erg direct zijn en autoritair of dominant overkomen.  Ze hebben een groot ego en zijn ontzettend trots. Daarnaast zijn ze ongeduldig, gericht op onmiddellijk resultaat en op zichzelf. Vuurmensen hebben er vaak veel moeite mee zich in anderen te verplaatsen. 

Sterrenbeelden die bij dit element horen zijn: Ram, Leeuw en Boogschutter.

        

Water

Emoties. Water stroomt, zoals ook onze emoties. Water vertegenwoordigt het vrouwelijke aspect en staat voor liefde, intuïtie, genezing en de cyclus van het leven. Emoties zijn belangrijk. Zij vertellen ons over ons innerlijk. Je kunt emoties niet goed verstoppen en het is ook beter dat niet te doen. Door ze te laten stromen, zoals het water, leef je een stuk vrijer. De kleur is blauw en de windrichting is West. Op het altaar is dit element aanwezig als olie of een kelk met water.

In het Westen gaat de zon onder en hoort bij de (voor)avond de herfst maar ook bij de levensfase volwassenheid. Water is vloeibaar, het moet stromen. Water is veranderlijk en staat daarmee symbool voor de menselijke gevoelens, emoties, intuïtie en reiniging. Je kunt bij water denken aan een regendruppel of een vijvertje maar ook veel grootser als water in een meer, rivier of oceaan. Water zorgt voor plezier en blijdschap maar gaat vooral om de emotionele reactie op een bepaalde gebeurtenis. Een rivier kan kabbelen maar ook wild en woest zijn zoals een zee een tsunami kan vormen. Water representeert onze verlangens en onze angsten en zegt veel over artistieke en creatieve ontwikkeling en verbeeldingskracht maar gaat ook over  vriendschap- en liefdesrelaties, huwelijk, gezin en familie.

Mensen met veel water-kenmerken zijn gericht op het innerlijk, op het gevoelsleven en zijn dan ook erg gevoelig en emotioneel. Ze zijn er eigenlijk steeds op uit om niet te kwetsen en niet gekwetst te worden. Maar ze zijn ook sociaal, liefdevol, oprecht, betrokken, zorgzaam, empatisch en loyaal.  Maar met iets te veel water kunnen ze zeer emotionele uitspattingen hebben en overreageren. Een watermens leeft veel in het verleden en laten hierdoor kansen vaak liggen. Ze zijn gericht op mensen maar vinden het ook erg fijn om alleen te zijn om hun emoties te verwerken. Watermensen zijn vaak afhankelijk

De sterrenbeelden die bij dit element horen zijn: Schorpioen, Kreeft en Vissen.

Ether verbindt alle elementen.